Thursday 27 March 2014

Ortancalar Açmış Erkenden


Ortancaları böyle erkenden tüm güzellikleriyle açmış görünce dayanamayıp bir saksı aldım çiçekçiden, tuttum götürdüm İkebana dersime. Açmış çiçeklerini kesip gördüğünüz aranjmanda kullandım, saksıda kalan gövdesini de bahçeye henüz kış mahmurluğunu üzerinden atamamış yaşlı ortancalarımın yanına diktim.

Ama önemli bir ayrıntıyı atlamışım. Benim eve getirdiğim ortancalar vazoda ertesi güne kendilerini bırakıverdiler. Sonradan öğrendim ki, ortancaların çabuk soluvermemesi için çiçeklerini, sapları olabildiğince uzun kalacak şekilde kesip, bütün gece suda bekletmek gerekiyor. Hatta öncesinde sıcak suda bekletme yöntemi daha iyi sonuç veriyor. Uzun lafın kısası, çiçekleri önceden hazırlamazsanız düzenlemeniz uzun ömürlü olmuyor.


Bu düzenleme Sogetsu Okulu Variation No:6 Horizantal Style (Yatay Tarz) ile yapıldı. Shin için söğüt dalları ve Soe için de henüz açmamış bahar dalları kullandım. Neredeyse yere paralel duran bu yatay düzenlemeyi yandaki resimde daha iyi görebilirsiniz.



Thursday 13 March 2014

Benim Güzel Manolyam

Cenevre, Parc Bastion, Mart 2014

"Nazlı çiçeğimsin sen
Sevdana dayanamam
Koklamaya kıyamam
Benim Güzel Manolyam"

Efendim böyle buyuruyor, Zeki Müren çok sevdiğim Kurdilihicazkar şarkısında. Hele kış sonu, güneşli bir mart günü, böyle erkenden tüm görkemiyle açmış bir manolya ağacının altındaysanız, aklınıza da başka şarkı gelmiyor.


Magnolia, lys, forsitia
Bu hafta ikebana dersimizde biz de manolya dalları kullandık. Henüz tomurcuk halindeki dalları yandaki tasarımda ben pembe katmerli lys ile tamamladım.
Yüksek vazoda bir nageire uygulaması bu. Ana dallar olan shin ve soe manolya dallarıyla, hikae ise lys ile yapıldı. Arkadan belli belirsiz kendini gösteren baharın gözde dallarından forsitya bir tutam ışık kattı bu düzenlemeye. Bu küçük farklılık öğretmenim Madame von Siebenthal'ın katkısı. Ben çok sevdim.


Yandaki fotoğrafta, manolya dallarının evde bir kaç gün sonraki çiçek açmış hallerini görüyorsunuz. Muhteşemler.




Thursday 6 March 2014

Örgü


Salkım söğüt, kızılcık, anemon, 
Dalları kendi içinde ya da birbirleriyle örerek, içiçe geçirerek, çok ilginç sonuçlar almak mümkün. Bunun bir örneğini biz yapraklarını dökmüş salkım söğüt dallarıyla denedik. Tek başlarına kullanılamayan bu esnek dallar, biraraya gelince umulmadık bir etki yaratıyor. Arkadaki kırmızı dallar ise kızılcık. Anemonlar her zamnki gibi muhteşem renkleriyle düzenlemeye neşe getiriyorlar.

Alttaki resimde evdeki ikinci denemeyi görüyorsunuz. Kızılcık dalları sert olduğu için onları tutturmak için tel kullandım.

Monday 3 March 2014

Bir Kız Çocukları Bayramı'na daha erdik!

Şeftali dalları, Mimoza ve Laleler
Kız Çocukları Bayramı da ne ola ki demeyin. Bir sene önceki yazıma buyrun.

Bu güzelim şeftali dalları, bahar müjdecisi mimozalar ve mevsimin kraliçesi laleler, tüm kız çocuğu dostlarım, anneleri, anneanneleri, kızları, kızkardeşleri için... 




Sogetsu Variation No:8
Moribana ve Nageire
 

Şeftali Dalları ve Laleler
Japonya'da 3. ayın 3. günü kutlanan bu sevimli bayram için Sogetsu İkebana grubunda yaptığım aranjmanlar. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...