Thursday 14 November 2013

"İkebana 'haran'la başlar, 'haran'la biter"

Aspidistra ve Anthurium
Japonca'da haran denilen Aspidistra yaprakları, kıvırıp bükmelere, keserek veya iç içe geçirerek farklı şekiller vermeye uygun dayanıklı yapıları dolayısıyla ikebanada çok kullanılıyor. 

Sık kullanılan bir ikebana atasözü şöyle diyor: "İkebana haranla başlar haranla biter". 

Aspidistra dalları çok güzel kuruyor. Pek çok tasarımda kuru ve taze yapraklar birlikte kullanılıyor.

Gösterişli iri yeşil yapraklı, kimi türlerinde sarı çizgileri olan Aspidistra, Çin kökenli, gölge seven, dayanıklı bir bitki. Bu yüzden salon bitkisi olarak etrafımızda sık görüyoruz. 


Bu düzenlemede kimi aspidistra yapraklarını kıvırıp toplu iğneyle tutturdum, kimilerini ise ortasına açtığım delikten ucunu geçirerek istediğim şekli verdim.



Çiçek olarak pembe anthurium kullandım. Anthurium, kalp şeklindeki gövdesi ve parlak kırmızıdan başlayıp, turuncu, pembe, bej ve yeşile uzanan renk çeşitliliğiyle sevilen aranan bir çiçek. Anavatanı Kolombiya ormanları ama Hawai adasıyla özdeşleşmiş ve buradaki Japon yetiştiriciler üzerinden tüm dünyaya yayılmış. Renkli yaprak aslında çiçeğin aslı değil; asıl çiçek kısmı çok sayıda minicik çiçekten oluşan sivri kısım.

Sogetsu Okulu Variation No:2 Upright Style (Dik Tarzda 2. Çeşitleme) usulünde yapılan bu düzenlemede Soe  ve Hikae yer değiştiriyor. Böylece iki ana dal olan Shin ve Soe arasındaki açıklık vurgulanıyor. Sade ve temiz, çizgiyi ön plana çıkaran, dengeli bir tasarım olduğu için mutluyum.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...