Thursday 28 November 2013

Bağ Kütüklerine Karanfil Bağladım Ay Aman

Asma dalları, karanfil
Asma dallarını karanfillerle birlikte kullanarak yaptığım serbest tarzda bu düzenlemeyi ben çok seviyorum. Bana çıraklık dönemimi bitirdiğimi hatırlatıyor.

İkebanaya yeni başladığım ilk derste, grubun o haftaki ana malzemesi asma dallarıydı. Çevremdeki tecrübeli ellerin, dalları birbirine geçirerek, kimi zaman baş aşağı kullanarak yarattıkları serbest tarz aranjmanın herbirini hayranlıkla seyretmiştim. O derste ve onu takip eden neredeyse bir yıl boyunca ben, temel pozisyonları farklı malzemelerle tekrar tekrar yapmıştım çünkü.

Bu düzenlemede soldaki dalın üzerinde hala duran üzüm salkımı çöpleri özellikle hoşuma gidiyor.


Sogetsu ikebanada şu noktalar sürekli vurgulanır: 
hat/çizgi, kitle/yığın, boşluk/açıklık ve renk (line, mass, space and color).

Bu düzenlemede özellikle buna dikkat ettim: Dalların yarattığı ana iki hat, bu iki çizgiyi destekleyip ortaya çıkaran iki grup çiçek yığını ve bunların arasında kalan boş alanların dengelenmesi. Bir de koyu düz renk kabın ortaya çıkarttığı ufak tefek karanfillerin turuncusu ile kahverengi dalların uyumu.


Thursday 14 November 2013

"İkebana 'haran'la başlar, 'haran'la biter"

Aspidistra ve Anthurium
Japonca'da haran denilen Aspidistra yaprakları, kıvırıp bükmelere, keserek veya iç içe geçirerek farklı şekiller vermeye uygun dayanıklı yapıları dolayısıyla ikebanada çok kullanılıyor. 

Sık kullanılan bir ikebana atasözü şöyle diyor: "İkebana haranla başlar haranla biter". 

Aspidistra dalları çok güzel kuruyor. Pek çok tasarımda kuru ve taze yapraklar birlikte kullanılıyor.

Gösterişli iri yeşil yapraklı, kimi türlerinde sarı çizgileri olan Aspidistra, Çin kökenli, gölge seven, dayanıklı bir bitki. Bu yüzden salon bitkisi olarak etrafımızda sık görüyoruz. 


Bu düzenlemede kimi aspidistra yapraklarını kıvırıp toplu iğneyle tutturdum, kimilerini ise ortasına açtığım delikten ucunu geçirerek istediğim şekli verdim.



Çiçek olarak pembe anthurium kullandım. Anthurium, kalp şeklindeki gövdesi ve parlak kırmızıdan başlayıp, turuncu, pembe, bej ve yeşile uzanan renk çeşitliliğiyle sevilen aranan bir çiçek. Anavatanı Kolombiya ormanları ama Hawai adasıyla özdeşleşmiş ve buradaki Japon yetiştiriciler üzerinden tüm dünyaya yayılmış. Renkli yaprak aslında çiçeğin aslı değil; asıl çiçek kısmı çok sayıda minicik çiçekten oluşan sivri kısım.

Sogetsu Okulu Variation No:2 Upright Style (Dik Tarzda 2. Çeşitleme) usulünde yapılan bu düzenlemede Soe  ve Hikae yer değiştiriyor. Böylece iki ana dal olan Shin ve Soe arasındaki açıklık vurgulanıyor. Sade ve temiz, çizgiyi ön plana çıkaran, dengeli bir tasarım olduğu için mutluyum.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...