Thursday 6 February 2014

Biraz da Teknik Bilgi

Çiçek ve Dalların Tazeliliklerini Korumak İçin:


İkebana öğrenmeye başladığımda beni en çok sevindiren konulardan biri de, çiçeklerin vazoda daha uzun süre dayanmasını sağlayacak yöntemleri öğrenmek oldu. 

Bu basit yöntemleri pek çok çiçekçinin bile bilmemesi ise beni gerçekten şaşırttı. 

Sık kullanılan birkaçını sıralayalım:

1. Su içinde kesme, Mizugiri:


Aranjmanı hazırlamadan önce, yanınıza bir kase dolusu su hazırlayın. Her dalı ama özellikle çiçekleri, saplarının son kısmı su içinde kalacak şekilde 2-3 cm kesin. Dalınızın boyu istediğiniz uzunluğa gelinceye kadar kesme işlemini tekrar edin. Bu en önemli tekniktir, her çiçek bu işlemden fayda görür.

2. Yakmak, Yaku veya sıcak suda bekletme, Yuage:


Gül, puansetya (bizde Atatürk çiçeği diye bilinir) gibi çiçeklerin ucunu 1-2 cm suda kestikten sonra, kestiğiniz yeri bir mum veya çakmak alevinde 20-30 saniye yakın veya kaynara yakın çok sıcak suda yarım dakika kadar bekletin. Hemen ardından soğuk suya daldırın. Bu işlem puansetya örneğinde, dallardan çıkan toksik beyaz sütün kesilmesini de sağlar. Güllerin sterilizasyonuna yardımcı olur. Vazoda solar gibi olan dalları da canlandırır. 


Her iki teknikte de sıcak uygulaması, dalların içindeki havanın boşalmasına yol açar. Bitki soğuk suya daldırıldığında çabucak suyu emer ve canlanır.

3. Islak kağıtla sarma:


Susuzluktan boynunu eğmiş veya solmaya yüz tutmuş çiçeklerinizi o haliyle hemen kullanmayın. Önce ıslak bir gazete kağıdı ile sarıp gövdelerinin yarısına kadar gelecek şekilde bir kaç saat, mümkünse bütün gece suda bekletin. Canlanacaklardır. Aranjmanı sonra yaparsınız. 


Ancak lale, gerbera, amerilis gibi türlerin saplarının tamamını suya daldırmak doğru değildir, çoğunlukla vazonun dibine 2-3 cm su koyup, azaldıkça eklemek daha iyi sonuç verir. 

Önemli uyarılardan biri de şu:

Düzenlemelerinizi rüzgardan koruyun. Rüzgar çoğunlukla susuzluktan daha çok zarar verir.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...