Thursday 30 January 2014

Huş Ağacından Kuş

Huş Dalları, Laleler

Kim demiş vazoya çiçeklerin önce sapları konur diye. Buyrun dalları bir de böyle görün. Gövdesinin beyazlığı ve göz göz görüntüsüyle, özellikle yaprak döktüğü kış aylarında muhteşem görünen huş ağaçlarının daha kalınca dallarını bu şekilde keserek kullanmayı ben çok sevdim.

Sogetsu İkebana düzenlemelerinde en çok vurgulanan noktaladan biri şu: Elinizdeki kendinden güzel, doğal malzemeyi olduğu gibi kullanarak doğayı evde taklit etmek yerine, onu bir ifade biçimi olarak yeniden kurgulamayı deneyin. Dalları kıvırıp bükün, içi içe geçirip örün, yaprakları azaltın, kesin, hepten kopartın, şekil verin, aklınıza ne tür bir yöntem gelirse onu deneyin. Yaratıcılığınızı açığa çıkartan ve kendi estetiğinizi bulmanızı sağlayan her yöntem mübah.

Bir de elinizdeki vazo, kap, sepet, her ne ise onun imkanlarını da düzenlemeyi yaparken dikkate alın.


Thursday 16 January 2014

Aklıma Estiği Gibi Fındık

 Fındık, anemon, frezya
Bu tasarımda kullandığım kıvrım kıvrım dekoratif dallar: fındık.
Fransızca'da noisetier tortueux deniyor. namı diğer Corylus Avellana Contorta :) 

Kışın henüz yaprakları yokken dalların bütün güzelliğini görmek mümkün. Suda uzun süre kaldığında, bir iki hafta örneğin, yaprak açmaya başlıyor, bunu seyretmek çok keyifli.

Bu dalları ilk kez kullandığım zamandan beri çok seviyorum ve daha sonra tekrar kullanmak üzere kurutup saklıyorum.

Serbest tarzda (Free style) yapılan bu aranjmanda solda kenzan üzerinde sabitlenmiş ana dal dışındaki diğer fındık dalları sabit değil, kabın çeşitli köşelerine ve ana dala dayanarak duruyor. Üstteki ince dal demeti ise ana dala ters olarak asılmış. Resimde çok net görünmeyen mor frezyalar ve beyaz anemonlar açtığında, düzenleme daha dolu bir görünüme kavuşacak.   



Monday 6 January 2014

Seramik ve İkebana


Seramik sanatçısı dostum Vera Skalova'nın çok sevdiğim bu eserine bir kaç fındık dalı eklemeden edemedim.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...