Thursday 5 December 2013

Cenevre'de Noel Zamanı

Calvin'in şehri Cenevre, her ne kadar protestanlıktan gelen koyu çalışma ahlakı ve gösterişten kaçınma kültürü dolayısıyla Noel'i pek çok Hristiyan ülkesine göre daha iddiasız geçirse de, yılın bu en büyük dini bayramı ve tatili aralık ayı boyunca şehre damgasını vuruyor ve her yere sızıyor, Ikebana dahil.

Bu seneki Noel düzenlemesinde mavi ladin dalları ana malzememiz oldu. Geleneksel kırmızı ve beyaz renkleri vermek için, Fransızca'da Noel Yıldızı denen puansetya ile beyaz krizantemler kullandık. Fotoğrafın çekildiği açıdan, puansetyanın olanca görkemiyle önünü kapattığı krizantemleri arkada kocaman bir çam kozalağı destekliyor.

Bu aranjmanı Sogetsu Okulu Variation No:4 Upright Style (Dik Tarzda 4. Çeşitleme) usulünde yaptım. Bu tarzda ikinci ana dal soe kullanılmıyor. 

Önemli bilgi: Puansetya (bizde Atatürk çiçeği diye de bilinir) dalları kesildiğinde veya yaprakları kopartıldığında beyaz toksik bir süt çıkarır. Lütfen dikkat edin, gözler için tehlikelidir. Kestiğiniz yeri bir mum veya çakmak alevinde 10-20 saniye yakın. Bu işlem, dallardan çıkan sütün kesilmesini sağlar. Detaylar için bu yazıya bakabilirsiniz. 

Puansetya vazoda uzun süre durmaz. Bir kaç gün sonra pörsüdüğü zaman, dalı yerinden çıkarıp ucunu 1-2 m kesin ve kaynara yakın çok sıcak suda yarım dakika kadar bekletin. Hemen ardından soğuk suya daldırın. Bir saat sonra dallarınız canlanacaktır.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...