Thursday 6 June 2013

Her Haliyle Bambu

Bambu, şakayık, süsen
Bambu üzerine söylecek çok söz var ama bu başka bir yazının konusu olsun. Şimdilik şununla yetinelim: 

Bambu İkebana aranjmanlarında her haliyle çok kullanılan bir malzeme. Taze dallar ve yapraklar, kesildikten sonra uzun süre dayanmıyor, hemen sararıyor. O yüzden, bu düzenlemede olduğu gibi yaprakları kopararak, ince dalların tek başına yarattığı etkiyi aramak mümkün.

Gövdenin uç kısmı sivri ve kahverengi kabuklu. Bu kabuklar kuruyup düşene kadar aranjmanda kullanılabilir, farklı bir dal hissi yaratıyor. Öndeki tam açmış, büyük beyaz şakayık düzenlemenin odak noktası.


Bambu konusundaki diğer yazılarım için buraya ve buraya bakabilirsiniz.



Yüzen Çiçekler


Sogetsu Okulu Variation No:7 Floating Style (7. Çeşitleme, Yüzen Tarz) 

Bu usülde yapılan düzenlemelerde su yüzeyi shin kabul edilir ve gösterilmesi esastır. Dal ve çiçekler az sayıda, esirgenerek, suyu ön plana çıkaracak şekilde kullanılır.

Yandaki resimde gördüğünüz aranjmanda, bu esasa uygun olarak üç sığ plastik kabı üst üste koyarak geniş bir su yüzeyi oluşturduk. Bunlar arasında geçişi ve bağlantıyı sağlayan yeşil dalların iç içe geçirilerek kullanımına dikkat edin. Ayçiçekleri ise görkemli güzellikleri ve renkleriyle düzenlemeyi bütünlediler ve zengin ama yalın renk kullanımını vurguladılar.



Yandaki fotoğrafta aynı materyalin farklı kullanımını görüyorsunuz. Seramikler benden. Bu seferkiler Beatrice'in atölyesindeçömlekçi tekerinde çalışmayı öğrenirken yaptığım kaplar.
Soldaki yüksek vazonun, Beatrice'in önerisiyle yaptığım, üstü delikli bir kapağı var. Kenzan kullanmadan dalları dik tutmak için hoş bir yöntem oldu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...