Sayfalar

Thursday, 23 May 2013

"Sen Kırların Çiçeğisin Şakayık"

 Bu muhteşem çiçekler şakayık, görkemli yeşil yapraklar ise "hosta".

Şakayık çalı türü yıllık bir bitki. Çok sayıda türü var, basit veya katmerli olabiliyor. 

Yılda tek sefer çiçek açıyor maalesef. Bahçemdeki iki türden biri mor ve katmerli. Geçen bahar altı tanecik güzel kokulu görkemli çiçek bahşetti bana bir haftalığına. Kesmeye kıyamadım dalında soldular.

Bu düzenlemede kullandıklarım çiçekçiden satın alındı. Türkiye'de kırların çiçeği deniyorsa da Avrupa ve Amerika'da yoğun olarak yetiştiriciliği yapılıyor. 
Üstten Görünüm

Serbest tarzda, çifte kenzan (çivili çiçek takacı) kullanılarak yapılan bu aranjmanda 3 farklı tür "hosta" yaprağı kullanıldı.



2. Uygulama

Evdeki ikinci uygulamada daha dar bir kap kullandım. Bu da iki dal ve çiçek grubunu birbirine yaklaştırdı. Bir de kabın içinin turuncu rengi fazladan bir ton kattı. Sonuçta aranjmanın yarattığı etki değişti. Ama bana özellikle ilginç gelen iki uygulama arasında geçen bir kaç saatte, şakayıkların çiçeklerini açıp, evin sıcak havasında sere serpe güneşlenmeleri oldu. İri hosta yaprakları da kendilerini bırakınca düzenlemenin ölçüleri tamamen değişti. 

Hangisi daha güzel sorusunun yanıtını size bırakıyorum. 



Güftesi Ayten Baykal'a, bestesi Erdoğan Berker'e ait rast makamındaki şarkıda (TRT sunucusu sesiyle okuyunuz) söylendiği üzere bitirelim: 

"Güzelliğin hep dillerde şakayık"



No comments:

Post a Comment