Sayfalar

Thursday, 30 May 2013

Farklı Bir Açıdan Gypsophila




Gypsophila, cok bildiğimiz bir çiçek aslında. Özellikle gelin çiçeği buketlerinin vazgeçilmezi gibi. Bu aranjmanda düğün renklerini, uçuk pembe ve beyaz gülleri kullandım. 

Ben Türkçe isminin çöven ya da çöğen olduğunu yeni öğrendim. Ama beni esas şaşırtan şu bilgi oldu: Türkiye'de çövenin 35 endemik türü (sadece bulunduğu bölgeye özgü tür) varmış. 


Gypsophila aslında, uzun vazoların kullanıldığı nagerie düzenlemelerinde kullanmaya daha elverişli bir bitki. İnce dalları kenzana takmak zor, dallar çabuk kırılmaya yatkın. Cam vazolarda ya da kadehlerde güzel düzenlemeler yapılabilir. Dallarının dibine çok su koymayın.


Hep söylenildiği gibi, ikebanada bakış açısı ve düzenlemenin konumu çok önemli. Aynı aranjmanın iki farklı noktadan görünüşü bambaşka olabilir.


Ufacık Not: Kediler gypsophila yemeği severler. Kediniz varsa vazonuza dikkat.


Thursday, 23 May 2013

"Sen Kırların Çiçeğisin Şakayık"

 Bu muhteşem çiçekler şakayık, görkemli yeşil yapraklar ise "hosta".

Şakayık çalı türü yıllık bir bitki. Çok sayıda türü var, basit veya katmerli olabiliyor. 

Yılda tek sefer çiçek açıyor maalesef. Bahçemdeki iki türden biri mor ve katmerli. Geçen bahar altı tanecik güzel kokulu görkemli çiçek bahşetti bana bir haftalığına. Kesmeye kıyamadım dalında soldular.

Bu düzenlemede kullandıklarım çiçekçiden satın alındı. Türkiye'de kırların çiçeği deniyorsa da Avrupa ve Amerika'da yoğun olarak yetiştiriciliği yapılıyor. 
Üstten Görünüm

Serbest tarzda, çifte kenzan (çivili çiçek takacı) kullanılarak yapılan bu aranjmanda 3 farklı tür "hosta" yaprağı kullanıldı.



2. Uygulama

Evdeki ikinci uygulamada daha dar bir kap kullandım. Bu da iki dal ve çiçek grubunu birbirine yaklaştırdı. Bir de kabın içinin turuncu rengi fazladan bir ton kattı. Sonuçta aranjmanın yarattığı etki değişti. Ama bana özellikle ilginç gelen iki uygulama arasında geçen bir kaç saatte, şakayıkların çiçeklerini açıp, evin sıcak havasında sere serpe güneşlenmeleri oldu. İri hosta yaprakları da kendilerini bırakınca düzenlemenin ölçüleri tamamen değişti. 

Hangisi daha güzel sorusunun yanıtını size bırakıyorum. 



Güftesi Ayten Baykal'a, bestesi Erdoğan Berker'e ait rast makamındaki şarkıda (TRT sunucusu sesiyle okuyunuz) söylendiği üzere bitirelim: 

"Güzelliğin hep dillerde şakayık"



Sunday, 5 May 2013

Oğlan Çocukları Bayramı ve Süsenler

Japonya'da yüzyıllardır oğlan çocukları şerefine 5. ayın 5. günü kutlanan bu bayram, Çocuk Bayramı olarak da (Kodomono-hi) isimlendiriliyor. Evdeki her erkek çocuk için bahçeye bambudan yüksek direkler dikiliyor, bu direklere kumaş ya da kağıttan hazırlanmış sazan balıkları asılıyor. Rüzgarla dalgalanan bu balıklar, (Türkçe'deki mecazi kullanımının tersine) güç, hız, dayanıklılık, çeviklik ve her türlü engeli aşma azmi konusunda oğlan çocukları için uygun bir sembol olarak görülüyor.

İris (Süsen) ve Equisetum
Evdeki 2. uygulama
Bu bayrama özel olarak hazırlanan ikebana aranjmanlarında süsen çiçeği (iris) kullanılıyor. Bayramın bir diğer adı da Süsen Bayramı zaten.

Ben, iki harika oğlumun onuruna ilk kez yaptığım bu düzenlemede, iki farklı süsen türü kullandım.  

Sogetsu Okulu "Variation No:5 Upright Style"  (Dik Tarzda 5. Çeşitleme) 
usulünde yaptığım bu düzenlemede sığ bir "moribana" vazosu kullandım. Farklı iki süsen türünü birbirinden ayırarak iki ayrı kenzana yerleştirdim. Süsen grubundan birinin çiceklerinin açmış olması, diğer grubun henüz tomurcuk haliyle hoş bir zıtlık oluşturuyor. 

Süsenlerin arasında gördüğünüz yeşil dalların (ya da ot veya saz demeliyim çünkü su kenarında yetişiyor) Fransızca adı Prele, Latincesi Equisetum. İki farklı süsen türü arasındaki bağlantıyı kurmak ve aranjmanı zenginleştirmek, bu her türlü şekle girebilen sazların görevi.    

Koyu yeşil, eğilip bükülmeye dayanıklı gövdesiyle çok özgün bir saz. Dalların içi oyuk, bu oyuğun içine ince demir teller yerleştirdikten sonra istediğiniz geometrik şekli verebiliyorsunuz.

Ben düzenlemelerimde bayramın ruhuna uygun olarak, dik şekliyle kullandım daha çok.  Ama yaratıcılığa açık bir malzeme bu ot ve bu yüzden ikebana düzenlemelerinde sevilerek kullanılıyor. 


Bu arada unutmadan ekleyeyim. Oğlan Çocukları Bayramı var da Kız Çocukları Bayramı yok mu demeyin. Elbette var ve yılın 3. ayının 3. günü kutlanıyor. Benim, kendi adıma çok sevdiğim bu bayram için bu yazıma bir göz atın.


İris (Süsen) ve Equisetum
Kurstaki İlk Uygulama
Küçük bir anekdot:

Bu düzenleme icin gereken irisleri bulabilmek için gezmediğim çiçekçi kalmadı. Ama irislerin bu sene henüz açma mevsimi gelmemişti. Her türlü egzotik çiçeğin bulunabildiği Cenevre'nin şaşaalı çiçekçi dükkanlarında o gün iris yoktu maalesef. Ama bu derse elimde irisler olmadan gidemezdim. Bir nevi şeref meselesi :)

Ben de hayatımda ilk kez, Cenevre'nin muhteşem parklarının birinden, bir kaç dal iris aşırdım. Bu arada dev gibi köpeğini parkta gezdiren ve her zaman her konuda size bir ders vermek için kendilerini hazır ve nazır hisseden yaşlı İsviçreli teyzeden azar işitmeye bile katlandım. Ah ah, oğullarım ve ikebana adına!  :)